Dziś jest środa 19 stycznia 2022 roku Imieniny: Marta, Mariusz

Pięć przemian w kuchni

 

Grupę uczestniczek Klubu Kulinarnego Łasuchy w chińską filozofię gotowania wg Pięciu Przemian wprowadziła Anna Noińska. Podstawą tej filozofii jest przekonanie, że człowiek jest częścią natury, podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem funkcjonowania świata. Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów wszechświata. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Ta koncepcja filozoficzna została wykorzystana również do przygotowywania równoważonych energetycznie potraw. Na pierwszy rzut oka gotowanie zgodnie z chińską filozofią wygląda na skomplikowane i pracochłonne jednak z powodu dobroczynnego wpływu na nasz organizm warto jej się przyjrzeć bliżej. W trakcie spotkania wywiązała się żywa dyskusja, panie zadawały wiele pytań naszemu gościowi pragnąc dokładnie poznać zasady działania tej kuchni. Wspólnie zanalizowaliśmy sposób przygotowania kilku dań zgodnie z zasadami Pięciu Przemian. Na zakończenie stworzyliśmy przepis na zupę gulaszową, pamiętając o odpowiedniej, zgodnej z kołem przemian kolejności produktów i konieczności zastosowania każdego z pięciu smaków.

Czy warto stosować się do zasad kuchni Pięciu Przemian najlepiej przekonać się po skosztowaniu samodzielnie przygotowanego posiłku. Zaintrygowanych tematyką odsyłam do książek dostępnych w Czytelni MPBP w Rynku.

 

copyright: www.mbp.dzierzoniow.pl | 2012 All rights reserved