- Aktualności
- Kalendarz imprez
- Katalog on-line
- Czytelnia ibuków
- Nowości w zbiorach MPBP
- Multiteka - filmy, audiobooki
- Młodzież
- Seniorzy
- DKK
- Amatorskim piórem
- Biblioteki w powiecie
- SBP
- Galeria
Grupę uczestniczek Klubu Kulinarnego Łasuchy w chińską filozofię gotowania wg Pięciu Przemian wprowadziła Anna Noińska. Podstawą tej filozofii jest przekonanie, że człowiek jest częścią natury, podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem funkcjonowania świata. Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów wszechświata. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Ta koncepcja filozoficzna została wykorzystana również do przygotowywania równoważonych energetycznie potraw. Na pierwszy rzut oka gotowanie zgodnie z chińską filozofią wygląda na skomplikowane i pracochłonne jednak z powodu dobroczynnego wpływu na nasz organizm warto jej się przyjrzeć bliżej. W trakcie spotkania wywiązała się żywa dyskusja, panie zadawały wiele pytań naszemu gościowi pragnąc dokładnie poznać zasady działania tej kuchni. Wspólnie zanalizowaliśmy sposób przygotowania kilku dań zgodnie z zasadami Pięciu Przemian. Na zakończenie stworzyliśmy przepis na zupę gulaszową, pamiętając o odpowiedniej, zgodnej z kołem przemian kolejności produktów i konieczności zastosowania każdego z pięciu smaków.
Czy warto stosować się do zasad kuchni Pięciu Przemian najlepiej przekonać się po skosztowaniu samodzielnie przygotowanego posiłku. Zaintrygowanych tematyką odsyłam do książek dostępnych w Czytelni MPBP w Rynku.
copyright: www.mbp.dzierzoniow.pl | 2012 All rights reserved