Dziś jest poniedziałek 29 listopada 2021 roku Imieniny: Fryderyk

Spotkanie Klubu Kulinarnego Łasuchy: nowalijki

Wiosna to moment pojawienia się na straganach pierwszych młodych warzyw. Uczestniczki Klubu Kulinarnego Łasuchy na spotkaniu w Filii MPBP dyskutowały czy warto ulec urokowi nowalijek. Specjaliści zdrowego żywienia ostrzegają nas, że niestety mimo pięknego wyglądu i świeżego smaku zawierają wiele środków i substancji chemicznych, które wspomagają ich wzrost oraz w sztuczny sposób pielęgnują i wzmacniają ich zdrowy wygląd.

Klubowiczki, jako znacznie zdrowszą, polecają zioła i warzywa hodowane na okiennym parapecie. Świeżo zerwany szczypiorek, rzeżucha czy bazylia mają niezastąpiony smak i aromat. Jeśli już skusimy się na szklarniową sałatę czy rzodkiewkę trzeba pamiętać o bardzo dokładnym opłukaniu warzyw. W wiosennym jadłospisie warto wykorzystać liście szczawiu i szpinaku, które są smaczne i zawierają wiele cennych witamin.

 

copyright: www.mbp.dzierzoniow.pl | 2012 All rights reserved