Dziś jest środa 30 listopada 2022 roku Imieniny: Justyna, Konstanty

Wielkanoc w polskiej kuchni

Radosne święto Wielkanocy jest także okazją do delektowania się w gronie rodziny i znajomych pysznymi, samodzielnie wykonanymi daniami. Wśród potraw obecnych na wielkanocnym stole każdy znajdzie coś, co zje z przyjemnością. Uczestniczki Klubu Kulinarnego „Łasuchy” na spotkaniu w Filii biblioteki dzieliły się przepisami na ulubione świąteczne przysmaki, wśród nich obowiązkowym elementem był żur z chrzanem, faszerowane jaja, lukrowana babka drożdżowa i schab pieczony ze śliwką. W wielu rodzinach wielkanocne śniadanie to także czas dzielenia się jajkiem, jako symbolem życia i odrodzenia.  Pani Basia zdradziła nam rodzinny sekret przygotowania lekkiej zupy z serwatki, jaj, wędliny i chrzanu. Okazuje się, że tradycyjne mazurki znacznie rzadziej niż serniki, babki i makowce goszczą na naszych polskich stołach. Również zwyczaje wielkanocne kultywowane w domach rodzinnych w poprzednim wieku odchodzą w zapomnienie. Dzięki spotkaniu panie przypomniały sobie wrażenia z dzieciństwa, kiedy wspólnie barwiono i ozdabiano woskiem jajka wkładane do wielkanocnego koszyczka a w lany poniedziałek radośnie polewano się wodą, świętując w ten sposób nadejście wiosny.

copyright: www.mbp.dzierzoniow.pl | 2012 All rights reserved